Ulei de cimbru

ulei de cimbru

Uleiul de cimbru este extras din planta perenă cunoscută sub numele de Thymus vulgaris, un membru al familiei mentei și este folosit pentru gătit, în aromoterapie, în elixire, precum și în unguente. Cimbrul are o serie de proprietăți medicinale, care se datorează uleiurilor esențiale. Beneficiile uleiului de cimbru au fost cunoscute de mii de ani în țările mediteraneene. Această substanță este un agent comun și în practica ayurvedică. Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre uleiul de cimbru!

Beneficii ulei de cimbru

Uleiul de cimbru este antiseptic, antibacterian, antispastic, hipertensiv și are proprietăți calmante, este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți și a fost folosit ca plantă medicinală din cele mai vechi timpuri. Acesta susține sistemul imunitar, respirator, digestiv, nervos și alte organe. Uleiul de cimbru este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru hormoni, deoarece echilibrează nivelurile de hormoni , ajutând femeile cu simptome menstruale și menopauze. Protejează organismul împotriva bolilor, cum ar fi accidentul vascular cerebral, artrita, infecțiile fungice și bacteriene și afecțiunile cutanate.

Uleiul esențial de cimbru conține intre 20% până la 54% timol, ceea ce îi conferă proprietățile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru se utilizează în mod obișnuit în apele de gură și în pastele de dinți. El ucide în mod eficient germeni și infecții în gură și protejează dinții de plăci. Timolul ucide ciupercile, astfel că acest ulei este adăugat la dezinfectanți și creme antifungice.

Beneficiile uleiului de cimbru sunt:

 • Tratamentul problemelor respiratorii

Uleiul de cimbru drenează congestia și tratează infecțiile din piept și gât cauzate de răceală sau tusea comună. Răceala obișnuită este cauzată de peste 200 de viruși diferiți care pot ataca tractul respirator superior și se răspândesc în aer de la o persoană la alta. Cauzele obișnuite de a prinde o răceală includ un sistem imunitar slăbit, lipsa somnului, stres emoțional, expunerea la mucegai și un tract digestiv nesănătos.

Abilitatea acestui ulei de a ucide infecțiile, reduce anxietatea, curața corpul de toxine și trata insomnia fără medicamente îl face să fie un remediu natural perfect pentru raceală. Iar cel mai important aspect este că acesta este natural, nu contine substanțe chimice precum medicamentele.

 • Ucide bacteriile și infecțiile

Datorită componentelor cimbrului, uleiul este antiseptic și ucide infecțiile, atât cele de piele, cât și din interiorul corpului. Uleiul de cimbru este antibacterian și inhibă creșterea bacteriană, ceea ce înseamnă că  este capabil să trateze infecții intestinale, infecții bacteriene din organele genitale și uretră, bacterii care se acumulează în sistemul respirator și vindecă tăieturi sau răni care sunt expuse la bacterii.

Uleiul de cimbru este și vermifug, ucide viermi intestinali care pot fi foarte periculoși, deci este un bun tratament în parazitoze.

 • Promovează sănătatea pielii

Uleiul de cimbru protejează pielea împotriva bacteriilor și a infecțiilor fungice; acționează ca un remediu pentru acnee; vindecă răni, tăieturi și cicatrici; ameliorează arsurile; remediază erupțiile cutanate.

Eczema este o afecțiune comună a pielii care face pielea uscată, roșie, dă senzații de mâncărime. Aceasta se datorează digestiei slabe (cum ar fi intestinul inflamat), stresului, eredității, medicamentelor și deficiențelor imune. Pentru că uleiul de cimbru ajută sistemul digestiv, stimulează eliminarea toxinelor din organism prin urinare, relaxează mintea și funcționează ca un antioxidant, acesta este un tratament natural perfect pentru eczeme.

 • Promovează sănătatea dinților

Uleiul de cimbru poate trata probleme orale, cum ar fi cariile dentare, gingivita, placa si respirația urât mirositoare. Cu proprietățile sale antiseptice și antibacteriene, uleiul de cimbru este o modalitate naturală de a ucide germenii din gură, pentru a evita infecțiile orale. Acesta funcționeaza ca un remediu natural al bolii gingivale. Timolul, o componentă activă din compoziția sa, este folosit ca lac dentar care protejează dinții de degradare.

 • Se folosește ca substanță repulsivă pentru insecte

Uleiul de cimbru păstrează insectele și paraziții la distanță. Tânțarii, puricii, păduchii și ploșnitele de pat pot provoca haos pe piele, păr, haine și mobilier, tineți-i departe cu acest ulei natural esențial. Câteva picături de ulei de cimbru elimină moliile și fluturii, astfel încât dulapul și bucătaria sunt în siguranță. Dacă ați fost ciupiți de insecte, puneți ulei pe zona afectată, acesta tratează mușcăturile și intepăturile de  insecte.

 • Crește circulația sângelui

Uleiul de cimbru este un stimulant, deci activează circulația. Blocarea circulației duce la artrită și accident vascular cerebral. Acest ulei puternic este capabil să relaxeze arterele și venele, reducând stresul asupra inimii și tensiunii arteriale, deci este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială.

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge se sparge în creier sau un vas de sânge al creierului este obstrucționat, limitând oxigenul la creier. Această lipsă de oxigen face ca celulele din creier să moară în câteva minute și să apară probleme de echilibru și de mișcare, deficite cognitive, probleme de vorbire, pierderi de memorie, paralizie, crize convulsive, vorbire tulbure, probleme de înghițire și slăbiciune. Este extrem important să vă păstrați o bună circulație a sângelui în corp și în creier, deoarece, dacă se produce un accident vascular cerebral, trebuie să solicitați tratament în decurs de una până la trei ore pentru ca acesta să fie eficient. Uleiul de cimbru este un tratament natural care vă poate ajuta să creșteți circulația sangelui.

Uleiul de cimbru este și un tonic, astfel încât tonifică sistemul circulator, întărește mușchii cardiaci și menține o circulație a sângelui corectă.

 • Elimină stresul și anxietatea

Uleiul de cimbru este o modalitate eficientă de a elimina stresul și de a trata neliniștea. Relaxează corpul, permițând plămânilor, venelor și minții să se deschidă și să mențină funcționarea corectă a organismului. Este important să rămâi relaxat, deoarece anxietatea constantă poate duce la hipertensiune arterială, insomnie, probleme digestive și atacuri de panică. Poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal, care poate fi reglat natural de uleiul de cimbru.

Utilizați câteva picături de ulei de cimbru pe parcursul săptămânii pentru a reduce nivelurile de anxietate și pentru a permite corpului dumneavoastră să prospere. Adăugați uleiul în apa de baie, difuzor, loțiune de corp sau doar inspirați-l.

 • Echilibrează hormonii

Uleiul esențial de cimbru are efecte de echilibrare a progesteronului, ajută organismul prin îmbunătățirea producției de progesteron. Atât bărbații, cât și multe femei au un nivel scăzut de progesteron, iar nivelurile scăzute de progesteron au fost asociate cu infertilitatea, depresia, precum și cu alți hormoni dezechilibrați din organism.

Utilizarea uleiului de cimbru este o modalitate foarte bună de a echilibra în mod natural hormonii din organism, iar prin stimularea hormonilor, întârzie menopauza si servește ca un remediu natural pentru reducerea menopauzei, deoarece echilibrează nivelurile hormonale și ameliorează simptomele menopauzei, inclusiv modificări ale dispoziției, bufeuri și insomnie.

 • Tratamentul fibroamelor

Fibroamele sunt creșteri ale țesutului conjunctiv care apar în uter. Cauzele fibroamelor includ niveluri ridicate de estrogen și niveluri scăzute de progesteron datorate obezității, hipotiroidismului, perimenopauzei sau dietelor sărace în fibre.

Deoarece uleiul de cimbru crește nivelul de progesteron în organism, acesta servește ca tratament natural al fibromului. Ungeți două picături de ulei de cimbru pe abdomen de două ori pe zi pentru a trata fibroamele și pentru a ameliora simptomele premenstruale și ale menstruației.

În plus față de aceste beneficii dovedite, uleiul de cimbru:

 1. Previne formarea de gaze în stomac și intestine
 2. Servește ca un diuretic si ajută la îndepărtarea toxinelor, a sărurilor și a excesului de apă
 3. Stimulează memoria și mărește concentrația
 4. Reduce celulita
 5. Previne pierderea părului
 6. Îmbunătățește vederea

Cum se utilizează uleiul de cimbru

Uleiul esențial de cimbru este produs prin distilarea cu abur a frunzelor și florilor proaspete ale plantei de cimbru.

Iată câteva modalități utile de utilizare a uleiului de cimbru în viața de zi cu zi:

 1. Pentru a ușura oboseala, adăugați 2 picături de ulei de cimbru în apa caldă de baie.
 2. Pentru a ameliora crampele menstruale, frecați 2 picături de ulei de cimbru cu un ulei purtător pe abdomen.
 3. Pentru a-l utiliza ca apă de gură, adăugați 2 picături de ulei de cimbru în apă și faceți gargară.
 4. Pentru a deschide pasajele nazale blocate, inhalați 2 picături de ulei de cimbru sau adăugați-le în apă fierbinte pentru inhalare cu aburi.
 5. Pentru a ucide ciuperca de la picioare, adăugați 5 picături de ulei de cimbru într-o baie caldă de picioare.
 6. Pentru trata infecțiile și erupțiile cutanate, frecați 2 picături de ulei de cimbru în zona dorită.
 7. Pentru a crește circulația, inhalați sau difuzați 2-3 picături de ulei de cimbru zilnic.

Efecte secundare posibile și interacțiuni ale uleiului de cimbru

Uleiul de cimbru este sigur pentru adulți și copii atunci când este consumat în cantități normale în alimente și atunci când este luat ca medicament pentru perioade scurte de timp. Un posibil efect secundar este perturbarea sistemului digestiv. Dacă observați acest lucru, opriți imediat utilizarea cimbrului. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, uleiul de cimbru este sigur, dar rămâneți la cantități alimentare, deoarece nu există prea multe cercetări privind efectele secundare în acest moment.

Uleiul de cimbru este foarte sigur atunci când este aplicat pe piele, dar există unele semne de iritare a pielii ca urmare a utilizării lui, așa că mai întâi trebuie să testați uleiul pe un plasture. Persoanele care sunt alergice la oregano sau alte specii de Lamiaceae ar putea fi, de asemenea, alergice la cimbru.

Nu luați ulei de cimbru dacă aveți o tulburare de sângerare. Cimbrul ar putea încetini coagularea sângelui și poate crește riscul de sângerare, mai ales dacă este utilizat în cantități mari. Din această cauză, ar trebui să opriți utilizarea uleiului de cimbru cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată. Cimbrul poate acționa ca și estrogen în organism, deci dacă aveți orice condiție care ar putea fi agravată prin expunerea la estrogen, nu utilizați cimbru.

In plus fata de ulei de cimbru, in magazinul nostru avem: