Ulei de dovleac

ulei de dovleacUleiul de dovleac are numeroase intrebuintari pentru sănătate. Este cunoscut si sub numele de ulei din seminte de dovleac deoarece este extras din acestea.

Un ingredient la îndemână, uleiul de dovleac este utilizat zi de zi pentru a îmbunătăți metabolismul și sănătatea fiziologică. La pachet cu triptofan, acizi grași nesaturați și un nivel ridicat de substanțe antioxidante, uleiul de dovleac, acest campion tăcut oferă o listă lungă de beneficii atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Uleiul extras la temperatura potrivită din aceste semințe mici are posibilități practic nelimitate!

Datorită conținutului său ridicat de carotenoizi și vitamine liposolubile, uleiul de dovleac a fost mult timp considerat un ingredient adecvat pentru prevenirea îmbolnăvirilor, în special pentru bolile de prostată. În plus față de utilizarea binecunoscută, cercetările au demonstrat eficacitatea sa ca un tratament pentru diabet zaharat, anxietate și chiar cancer.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de semințe de dovleac ca o modalitate de a obține zinc, care se găsește în cantități mari în semințele mici și sunt păstrate prin procesul de producție al uleiului.

Există două tipuri de dovleci din care se obține ulei de dovleac. Unul dintre ele este dovlecel, iar celălalt este Cucurbita maxima. Procesul de extragere a uleiului din semințe de dovleac este simplu, semințele sunt prăjite, apoi presate. Pentru a obține un ulei de dovleac mai bogat în antioxidanți, se foloseste o temperatură și o perioadă mai scăzută de prăjire. Pentru un efect aromatic mai puternic, pot fi utilizate temperaturi mai ridicate – dar se atenuează elementele sale benefice.

Un studiu a recunoscut in 2014 o gamă largă de „acizi grași semnificativi biologic“, care, în proporția lor unică, acordă o mare valoare pentru nutriție uleiului de dovleac. În plus, acesta conține triptofan, o substanță considerată un „aminoacid esențial.“ Organismul uman nu produce triptofan, deci trebuie să-l primim din dieta. Consumul de triptofan sănătos este necesar pentru creșterea copiilor și echilibrează nivelul de azot la adulți.Beneficiile uleiului de dovleac

Reduce Inflamația

Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase, nesaturate, are un impact profund asupra cantității de inflamație în corpul dumneavoastră. Un studiu de cercetare din 2015 a constatat că introducerea uleiului de dovleac în dieta persoanelor care suferă de boala ficatului gras și ateroscleroza a redus efectele acestor boli asupra subiecților testați.

Dacă doriți să trăiti o viață fără semne de boală, introducerea de alimente antiinflamatorii și suplimente în dietă este una dintre acțiunile cheie pe care trebuie să le întreprindeți.

Ajutor nutrițional pentru pacienții cu cancer

Deși nu există niciun „leac“ pentru cancer, uleiul de dovleac, au demonstrat mai multe studii, sprijină sănătatea pacienților cu cancer și/sau un risc redus de cancer.

Semințele de dovleac sunt semințe dovedite a reduce riscul de cancer de sân la femeile în post-menopauză. Cercetări suplimentare au descoperit valoarea nutritivă a semințelor de dovleac pentru a preveni și a ajuta la tratarea cancerului de sân.

Viitorul este promițător atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Semințele de dovleac pot reduce sau inhiba creșterea celulelor cancerului de prostată. Uleiul de dovleac poate reduce efectele carcinogene specifice, ceea ce îl face util în tratamentul natural al cancerului pentru multe tipuri diferite de cancer.

La cei care în prezent sunt în tratament pentru cancer, uleiul de dovleac poate fi un răspuns la problemele comune. Proprietățile sale antioxidante vor crea un filtru pentru radiații și vor proteja sau preveni deteriorarea intestinală produsă de metotrexat, un tratament pentru mai multe tipuri de cancer și pentru artrita reumatoidă.

Bun pentru sănătatea prostatei

Poate ajutorul cel mai bine documentat al uleiului de dovleac pentru sănătate este marea sa eficiență în menținerea unei prostate sănătoase. Acesta este binecunoscut că protejează împotriva cancerului de prostată, dar este, de asemenea, benefic pentru sănătatea prostatei, în general!

Folosit mult timp ca un medicament popular pentru sănătatea prostatei, uleiul de dovleac reduce dimensiunea prostatei mărite, în special în cazul hiperplaziei benigne de prostată (extindere de prostată legată de vârstă). De aceea, utilizarea de ulei de dovleac este unul dintre remediile de folosit pentru a îmbunătăți sănătatea prostatei!

Încurajează bunăstarea mintală

Noi toți trebuie să avem în vedere starea de sănătate a creierul nostru și stările mentale. Uleiul de dovleac îmbunătățește memoria, în timp ce conținutul său triptofan este un tratament eficient, dovedit științific, pentru tulburare de anxietate socială. Insomnia, de asemenea, poate fi redusă prin triptofanul din ulei  de dovleac, care se descompune cu ușurință în interiorul corpului în serotonină și induce somnul liniștit.

Luptă împotriva pierderii părului la bărbați

Managementul de hormoni într-o dietă sănătoasă este cheia pentru oprirea și/sau inversarea căderii părului, deoarece este legată de o creștere a unui hormon androgen, DHT (Dihidroxi testosteron). Semințele de dovleac acționează ca un remediu în căderea părului datorită conținutului lor de zinc, care ajută la echilibrul hormonilor si, astfel, aduce beneficii de creștere a părului.

Ajutor pentru sănătatea inimii

Nu este nicio surpriză că un supliment antiinflamator este un mare ajutor pentru inimă. Printr-un proces care implică producerea de oxid nitric, uleiul din semințe de dovleac prezintă efecte antihipertensive și cardioprotectoare, ceea ce înseamnă că vă puteți proteja de boli de inimă și/sau atacuri de cord. De asemenea, reduce tensiunea arterială ridicată la femeile aflate la menopauză.

Tratează diabetul

Diabetul are multe cauze, dintre care una este dieta săracă. Ambele tipuri diabet zaharat, tip 1 și tip 2, sunt ușor de gestionat și chiar tratabile, cu strategii de dietă bună și suplimente. Datorită indicelui său glicemic scăzut (împreună cu alți factori), uleiul de dovleac este un antihiperglicemic considerabil și un tratament natural al diabetului zaharat.

Calmează vezica urinară hiperactivă

Extracte din ulei de dovleac pot trata în mod eficient tulburările urinare, vezica urinară hiperactivă, în mod special. Acest lucru indică faptul că, consumul acestuia este o parte importantă în menținerea unui sistem excretor sănătos.

Uleiul de dovleac este adesea lăudat ca un „ingredient super-erou“ în îngrijirea pielii datorită acizilor grași esențiali, vitaminelor și mineralelor conținute. Uleiul utilizat pentru piele și rutine cosmetice homeopate poate servi pentru a trata acneea, luptă impotriva radicalilor liberi, hidratarea și multe altele.

Utilizarea uleiului de dovleac

Uleiul de dovleac, extras din semințe de dovleac prăjite, nu ar trebui să fie gătit, căldura distruge multe dintre cele mai bune proprietăți de sănătate ale sale și produce un gust amar. Cel mai frecvent, aportul de ulei de semințe de dovleac pentru sănătate este în capsulă sau sub formă lichidă, ca un supliment la un stil de viață conștient de sănătate.

O modalitate de a utiliza ulei de dovleac în alimente, răspândită în Europa de Est, este în salată, singur sau în combinație cu alte uleiuri sănătoase.

Spațiul de stocare este esențial pentru păstrarea uleiului de dovleac proaspăt. Căldura și lumina oxidează ușor grăsimile polinesaturate din ulei de dovleac, făcându-l să devină rânced. Prin urmare, ar trebui să fie îmbuteliat, sigilat și depozitat într-un loc răcoros, întunecat. Este important să ne amintim că gustul proaspăt al uleiului, gustul de nucă, se va disipa după ce a fost deschis pentru prima dată, deși acesta rămâne bun timp de 12 luni, uneori mai mult.

Deoarece oxidarea uleiului produce un miros destul de urât, este indicat a se șterge orice picături scurse pe exteriorul sticlei sau capac, înainte de a-l depozita.

Posibile efecte secundare ale uleiului de dovleac

Nu se cunosc efecte secundare ale uleiului de dovleac și nu este considerat că ar avea interacțiuni adverse cu alte alimente sau medicamente. Cu toate acestea, deoarece proprietățile antioxidante ale acestui ulei pot servi la reducerea tensiunii arteriale, ar trebui să se consulte un medic înainte de a utiliza acest medicament în asociere cu hipertensiunea arterială, pentru a fi informați despre potențialele riscuri și complicații.

In plus fata de ulei de dovleac, in magazinul nostru avem:

Cel mai bun ulei de canepa este cel extras din semintele plantei. Uleiul presat la rece care nu a fost rafinat are o aroma bogata, de nuci si o nuanta verde

Ulei de canepa

Uleiul de canepa se obţine prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale.

Ulei de migdale conține toată bogăția de nutrienți din migdale ceea ce îl transformă într-un ulei puternic, cu beneficii incredibile.

Ulei de migdale

Uleiul de migdale poate fi folosit atat in scop terapeutic cat si estetic, deoarece exista numeroase beneficii.

Desi este cunoscut uleiul de ricin pentru proprietatile sale ca un laxativ natural, are si alte utilizari interesante pe care ar trebui sa le cunoastem.

Ulei de ricin

Cunoscut in special pentru proprietatile sale de regenerare a parului, dar si pentru eficienta in domeniul beuty, uleiul de ricin este un real ajutor.