Ulei de in

ulei de in beneficiiUleiul de in provine din semințele de in si este unul dintre cele mai utile uleiuri naturale. Inul este o cultură importantă, cultivată in scop comercial in zonele climate mai reci ale lumii. De fapt, aceasta este cea mai veche cultură dintre toate culturile de pe pământ. Este numit si Linum usitatissimum, a doua parte traducându-se prin“cel mai util“.

Uleiul de in se folosește ca un conservant pentru lemn, beton și un ingredient în vopsele si lacuri. Ca și cum acest lucru nu este suficient, este utilizat si în săpunuri, cerneluri și în producția de linoleum!

Semințele de in sunt sănătoase și pot fi adăugate in dieta. Ele sunt bogate în acizi grași omega 3 și în fibre alimentare și sunt un mare ajutor pentru persoanele cu probleme de constipatie.

Semințele de in sunt de două tipuri – cele brune și cele galbene. Uleiul de in este extras din ambele tipuri de semințe. Este de culoare gălbuie. Inul și uleiul de in sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras esențial, care pare a fi benefic pentru boli de inimă. Inul conține, de asemenea, lignani, care pot avea acțiuni antioxidante și pot ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, deși nu toată lumea este de acord cu privire la această problemă.



Beneficii  ulei de in

Are binenteles multe beneficii uleiul de in nu doar acela de ajutor in caz de constipatie, pentru care este arhicunoscut. Putem spune ca este un ulei alimentar, dar nu se foloseste la gatit. Iata cateva dintre acestea:

  • Laxativ natural

Consumarea unei lingurițe de ulei de in acționează ca un laxativ ușor. Se poate lua cu lapte sau orice alte alimente lichide pentru acest efect.

  • Comprese cu ulei de in

Uleiul de in poate fi folosit pentru ameliorarea inflamației și a durerii. Aplicați-l sub formă de comprese pe pielea dureroasă și lăsați-l să actioneze timp de câteva ore. Durerea va dispărea.

  • Echilibru hormonal

S-a observat că, consumul de ulei de in ajută la echilibrarea valorilor hormonale anormale, în special la femei. Acest lucru se datorează faptului că acest ulei este o mare sursă de lignani, o clasă de substanțe nutritive care seamănă cu estrogenul.

  • Protejează de osteoporoză

Consumul de semințe de in sau băutul de ulei va poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză, o afecțiune in care densitatea oaselor scade substanțial, mai ales la femei. Efectul este si mai puternic atunci când este utilizat ulei de in.

Datorită beneficiilor pentru sănătate este clar că uleiul de in este foarte bun pentru consumul uman, are cantități mari de acizi grași omega și este, prin urmare, un puternic anti-inflamator.

Efecte secundare și probleme de toxicitate

Uleiul de in alimentar se poate folosi, în general, în condiții de siguranță, ca și semințele de in. Nu utilizați, însa, alte tipuri de ulei de in pentru uz personal, nici măcar ca agent topic sau ulei de masaj. Substanțele chimice din ulei pot fi asimilate prin pielea noastră și acționează ca toxine. Ficatul are nevoie un timp îndelungat pentru eliminarea acestor solvenți.

Uleiul de in trebuie evitat de femeile gravide sau care alăptează. De asemenea, nu este sigur pentru persoanele cu tulburări de coagulare. Nu ar trebui să fie luat în cazul în care sunteți grav răniți și există riscul de sângerare. Inul este cunoscut pentru a stimula sângerarea. Dacă aveți de gând faceți o intervenție chirurgicală, evitați inul și uleiurile sale. Acest lucru ar trebui să se facă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intervenția chirurgicală.

Verificați întotdeauna uleiul de in de râncezire înainte de a-l folosi, deoarece este foarte posibil ca uleiul sa fie rânced în cazul în care a fost păstrat în conditii improprii în magazin.

Prăjirea uleiului este foarte dăunătoare și poate agrava direct riscul de boli cardiovasculare, rapid. Nu utilizați niciodată ulei de in ca ulei de gătit. Este unul dintre acele uleiuri care ar trebui să fie folosite numai pentru produsele alimentare preparate si nu la prepararea hranei. Uleiul are un punct de ardere scăzut, se arde rapid și acest lucru transformă substanțele nutritive sănătoase în produse chimice foarte periculoase. Gătitul cu ulei de in este nociv.

Dozare în condiții de siguranță

Chiar dacă ați consumat ulei de in din clasa produselor alimentare, există un plafon pentru limita superioară. Dozarea până la aproximativ 20 ml este sigură. Dar dincolo de aceasta, poate deveni dăunător și duce la simptome de intoxicații alimentare.

Informații medicale și nutritive

Compoziția uleiului de in alimentar este bogată in acizi grași omega-6, omega-9, omega-3. Conține, de asemenea, lignani care sunt antioxidanți puternici.

Uleiul de in are o cantitate mare de acid linoleic alfa și acid linoleic. Alți acizi grași care se găsesc în cantități mai mici sunt acid palmitoleic, acid arahidic și acid eicosenoic.

In plus fata de ulei de in, in magazinul nostru avem:

In uleiul vegetal de susan este o cantitate importantă de vitamine, minerale, compuși organici și alte componente benefice, ceea ce il face atât de sănătos.

Ulei de susan

Uleiul de susan se produce prin presarea la rece a semintelor de susan, folosite in principal in industria alimentara.

Proprietatile uleiului de argan sunt ideale pentru a proteja pielea si parul. Utilizarea acestuia ca un cosmetic este un obicei pentru milioane de femei.

Ulei de argan

Când mergi la plajă, masează-ți părul umed cu câteva picături de ulei de argan, imediat ce ai ieşit din apă.

Desi este cunoscut uleiul de ricin pentru proprietatile sale ca un laxativ natural, are si alte utilizari interesante pe care ar trebui sa le cunoastem.

Ulei de ricin

Uleiul de ricin este asociat cu tratamentele pentru înfrumusețare.Dar puțini știu că acest ulei are efecte benefice în cazul constipației…