Ulei de macadamia

Ulei de macadamiaUleiul de macadamia este extras din nucile de macadamia, care reprezintă unul dintre cele mai populare soiuri de nuci, datorită aromei bogate şi profilului nutritiv ridicat. Acest ulei de nuci are multe utilizări şi beneficii pentru sănătate.

Compoziţia în acizi graşi a uleiului de macadamia îl fac pe acesta un extrem de valoros ulei vegetal, utilizat pentru prăjire sau la gătit. Este format aproape 60 % din acid oleic, conţine niveluri semnificative de acid palmitoleic şi cantităţi mai mici de acid linoleic. Deşi mulţi oameni consideră grăsimile ca fiind dăunatoare, realitatea este că avem nevoie de anumite grăsimi mononesaturate pentru a echilibra nivelul nostru de colesterol şi a ne asigura că trupurile noastre funcţionează fără probleme. Uleiul de Macadamia este disponibil în multe locuri din întreaga lume, dar nu este la fel de popular ca celelalte uleiuri vegetale alternative.

Uleiul de Macadamia este clar, cu o culoare de chihlimbar şi păstrează o aromă uşoară de nucă, deoarece nucile de macadamia au o aromă destul de puternică. În ceea ce priveşte utilizările, uleiul de macadamia este întâlnit în aplicaţii culinare (de obicei ca un ulei de prăjit), dar şi în anumite produse cosmetice pentru păr şi piele. Acidul din compoziţia sa îl face foarte stabil, motiv pentru care este atât folosit şi apreciat în aplicaţiile cosmetice. Acum să aruncăm o privire mai atentă la unele dintre beneficiile pentru sănătate importante ale uleiului de macadamia.


Beneficiile uleiului de macadamia

Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale uleiului de macadamia includ capacitatea sa de a: reduce nivelul trigliceridelor, îmbunătăţi sănătatea inimii, creşte nivelul de energie, îmbunătăţi procesul digestiv, ajuta celor care suferă de boala celiacă, stimula sănătatea oaselor, stimula circulaţia, proteja sănătatea ochilor, preveni bolile cronice şi optimiza sistemul imunitar şi alte sisteme de protecţie.

Sănătatea inimii: Cel mai important aspect, ca şi în cazul oricărui ulei vegetal, este faptul că uleiul de macadamia are un conținut ridicat de acizi grasi benefici, dar în  acest caz este mai mare decât în multe alte uleiuri, chiar şi decât în uleiul de măsline sacru, pe care atât de mulţi oameni îl laudă! Trigliceridele sunt grăsimi în sânge, care pot fi foarte periculoase pentru inima ta, deoarece pot bloca arterele, creşte şansele de ateroscleroză, infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Conţinutul ridicat de acid oleic în ulei de macadamia (chiar mai mare decât în uleiul de măsline) îl fac important pentru reechilibrarea nivelului colesterolului şi reducerea cantităţii de trigliceride în sânge. Acizii graşi omega-3 şi omega-6 sunt cel mai frecvent discutate grăsimi şi ar trebui să fie în echilibru în corpurile noastre. Uleiul de nuci de macadamia are practic acest echilibru, ceea ce îl face să fie optim pentru organismul uman, ca sursă a acestor grasimi.

Nivelul de energie: Deşi beneficiile pentru sănătatea inimii şi echilibrul colesterolului sunt clare, nucile de macadamia au un număr extrem de mare de calorii, care poate reprezenta un impuls rapid de energie pentru organism, iar acest aspect este înca ceva ce poate oferi şi uleiul. Cu toate acestea, ar trebui să fiţi atenţi cu cantitatea de nuci de macadamia şi ulei de macadamia pe care le consumaţi, deoarece pot duce la creşterea în greutate şi obezitate, iar acestea vin cu propriile liste de riscuri pentru sănătate.

Potenţialul antioxidant: Cercetările au relevat faptul că uleiul de nuci de macadamia conţine un nivel ridicat de antioxidanţi, inclusiv tocotrienoli, care pot avea un efect puternic asupra stării generale de sănătate a organismului. Antioxidanţii sunt molecule care neutralizează radicalii liberi, periculoşi, produşi de metabolismul celular, care pot provoca o gamă largă de boli cronice, inclusiv cancer. Conţinutul ridicat de antioxidanţi în ulei de nuci de macadamia este un plus puternic pentru sistemul imunitar şi poate ajuta la curăţarea întregului sistem.

Sănătatea ochilor: Unii dintre antioxidanţii din uleiul de nuci de macadamia au fost legaţi de stimularea sănătăţii ochilor, prin prevenirea degenerescenţei maculare şi încetinirea dezvoltării cataractei. Acest lucru este realizat prin acelaşi proces de neutralizare a radicalior liberi şi alte efecte antioxidante ale uleiului de nuci de macadamia.

Sănătatea pielii: Unul dintre alte antioxidantii din uleiul de nuci de macadamia, scualen, este oarecum rar şi are un impact deosebit de puternic asupra pielii noastre. Scualen este un antioxidant natural în corpul nostru şi adăugarea de mai mult, prin consumul de ulei de nuci de macadamia, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ al grăsimilor din organism şi pielea, ajută la prevenirea ridurilor, petelor de vârstă şi alte semne de îmbătrânire.

Hidratarea la bărbierit: Mai mult decât beneficiile mai sus menţionate pentru piele, uleiul de nuci de macadamia poate fi un mod minunat de a hidrata pielea zi cu zi, în special pentru oamenii care se bărbieresc în mod regulat. Mai degrabă decât să folosiţi uleiuri de bărbierit tradiţionale, datorită proprietăţilor antiinflamatorii natural, uleiul de nuci de macadamia vă poate ajuta, acesta calmează şi hidratează pielea în acelaşi timp, lăsând în urmă pielea netedă şi mai sănătoasă.

Sănătatea părului şi a buzelor: conţinutul bogat de acid de ulei de nuci de macadamia aduce beneficii pentru păr. Se poate amesteca în şampoane naturale şi poate ajuta pentru a spori strălucirea şi sănătatea părului, poate consolida foliculii în paturile lor şi reducerea căderii părului. Puteţi face un balsam natural pentru buze cu ulei de nuci de macadamia şi ceară de albine pentru a spori în mod semnificativ aspectul şi sănătatea buzelor. Proprietăţile de vindecare rapidă ajută la vindecarea buzelor crapate foarte rapid şi reduc orice inflamaţie în cazul rănilor.

Avantaje la gătit: Uleiul de nuci de macadamia are un punct de fum mai mare decât alte uleiuri vegetale, de exemplu uleiul de masline. Prin urmare, atunci când gătiţi cu ulei de nuci de macadamia e mai puţin susceptibil să se ardă grăsimi benefice, care sunt principalul motiv pentru a folosi uleiul. Acest lucru va ajuta, de asemenea, uleiul să-şi păstreze aroma, care este plăcută şi benefică pentru multe alimente, în special atunci când este utilizat ca un ulei de salată.

Atenţionări privind uleiul de macadamia:

Cum am menţionat anterior, un nivel ridicat de grăsimi, chiar şi benefice, pot duce la creşterea în greutate şi, având în vedere că mulţi oameni vor asocia uleiul de nuci de macadamia cu nucile înseşi (care au un număr de 718 calorii la 100 grame), aceştia se pot răsfăța și pot vedea şi unele creşteri în greutate obţinute ca rezultat. De asemenea, uleiul de nuci de macadamia poate provoca constipaţie în unele cazuri. Pentru cei care suferă de alergii la nuci, uleiurile extrase nu provoacă întotdeauna reacții alergice, dar în unele cazuri poate apărea o reacție alergică similară. Consultați un medic înainte de a efectua modificări majore ale regimului dvs. de dietă, regimului de sănătate sau stilului de gătit.

In plus fata de ulei de macadamia, in magazinul nostru avem: