Ulei de mentă

ulei de mentaUleiul de mentă are capacitatea de a trata indigestia, problemele respiratorii, durerile de cap, greața, febra, stomacul și spasmele intestinale, precum și ameliorarea durerii. Datorită prezenței mentolului și a esterilor acestuia, menta și uleiul de mentă au aplicații largi în fabricarea săpunului, samponului, țigărilor, pastei de dinți, gumei de mestecat, ceaiului și înghețatei.

Menta este o încrucișare între Mentha aquatica si Mentha viridis și este nativă în Europa. Din punct de vedere istoric, planta a fost cunoscută pentru utilizările sale medicinale, iar istoria impresionantă a acesteia îi conferă adesea titlul de prestigiu ca cel mai vechi medicament din lume.

Spre deosebire de multe alte ierburi și uleiuri esențiale, numeroasele beneficii pentru sănătate ale mentei și uleiului de mentă au fost studiate și demonstrate științific. Astfel, uleiul de mentă este vândut și sub formă de capsule și tablete și este prescris chiar de medicii de medicină alternativă și modernă.

Uleiul de mentă poate fi utilizat ca agent de aromatizare. Aceasta conține numeroase minerale și substanțe nutritive, inclusiv mangan, fier, magneziu, calciu, folat, potasiu și cupru. De asemenea, conține acizi grași omega-3, vitamina A și vitamina C.

Beneficiile uleiului de mentă

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de mentă includ următoarele:

Indigestie: Uleiul de mentă este foarte util ca un ajutor pentru digestie. Oamenii pun adesea câteva picături de ulei de mentă într-un pahar de apă și îl beau după masă pentru proprietățile sale benefice digestive. Este carminativ și, prin urmare, ajută la eliminarea excesului de gaz. Este și un tonic bun pentru cei care au un apetit scăzut și ajută la tratarea răului de mișcare, greață și stomac deranjat. Cercetările preliminare au demonstrat că, combinat cu ulei de chimion, poate fi utilizat pentru tratarea arsurilor la stomac.

Uleiul de mentă poate relaxa mușchii netezi ai tractului gastro-intestinal, motiv pentru care este atât de frecvent o componentă a medicamentelor digestive. Este un excelent remediu al sindromului de intestin iritabil, care afectează milioane de oameni în fiecare an și este caracterizat prin dureri abdominale sau disconfort fără altă boală diagnosticată. Sunt necesare cercetări suplimentare privind mecanismul exact prin care se produce acest lucru, dar numeroase studii au validat aceste efecte.

Îngrijirea dentară: Uleiul de mentă, datorită proprietăților antiseptice, este foarte util în îngrijirea dentară. Acesta elimină respirația urât mirositoare și ajută dinții și gingiile să lupte împotriva germenilor periculoși. Nu este surprinzător că aceste atribute înseamnă că se adaugă la numeroasele paste de dinți și se dovedește a fi util și în tratamentul durerilor de dinți. Inhalarea vaporilor de ulei de mentă poate fi antiinflamatorie și are ca efect ameliorarea durerii, astfel încât poate fi chiar adăugat oxigenului postoperator, în special după intervențiile chirurgicale orale.

Îngrijirea unghiilor: proprietățile antifungice ale uleiului de mentă sunt bine studiate și există cercetări semnificative care arată că, atunci când se aplică local, poate reduce șansele de infectare a unghiilor fungice, care afectează mulți oameni din întreaga lume.

Greață și dureri de cap: Uleiul de mentă este un remediu bun pentru greață și dureri de cap. Pentru a atenua rapid durerea de cap, pur și simplu aplicați-l într-o formă diluată direct pe frunte. Inhalarea uleiului de mentă poate elimina efectele greții și a răului de mișcare, datorită efectelor sale relaxante și liniștitoare. Proprietățile sale de răcorire și antiinflamatoare sunt motivele pentru care este atât de util în ameliorarea simptomelor de durere de cap și este chiar folosit pentru a reduce durerea migrenelor.

Stres: Ca majoritatea altor uleiuri esențiale, menta este capabilă să ofere ajutor în caz de stres, depresie și epuizare mentală datorită naturii sale reconfortante. De asemenea, este eficientă împotriva anxietății și a agitației. În plus, stimulează activitatea mentală, eliberează mintea și crește concentrarea asupra sarcinilor cognitive.

Antispasmodic: Uleiul de mentă este foarte eficient pentru gastroscopie, colonoscopie și în timpul clismei de bariu cu contrast dublu, unde este aplicat intraluminal. Alte beneficii ale uleiului de mentă care ar putea rezulta din proprietățile sale antispastice sunt studiate.

Infecții ale tractului urinar: Uleiul de mentă poate fi utilizat pentru a trata infecțiile tractului urinar. Deși este folosit în mod tradițional, cercetarea științifică formală este încă în curs de desfășurare pentru a înțelege detaliile acestui atribut specific. Uleiul de mentă are o multitudine de calități antibacteriene, care pot fi motivul principal pentru care poate reduce efectele și frecvența infecțiilor tractului urinar în aplicații alternative.

Probleme respiratorii: Mentolul, care este prezent în abundență în uleiul de mentă, ajută la curățarea tractului respirator. Este un expectorant eficient și oferă astfel o ușurare instantanee, totuși temporară, pentru numeroase probleme respiratorii, inclusiv congestie nazală, sinuzită, astm, bronșită și tuse. Ca rezultat, se folosește în numeroase comprese reci și balsamuri. Atunci când aceste comprese reci sunt aplicate pe piept, ele pot elimina rapid congestia nazală și respiratorie. Utilizarea uleiului de mentă il dovedește a fi antispasmodic, expectorant și antiinflamator și poate atenua inflamația traheei și tusea. Menta a fost o parte frecventă a medicinii alternative de generații și este foarte respectată pentru utilizarea sa în ameliorarea problemelor respiratorii.

Calmarea durerii: Uleiul de mentă poate fi folosit pe exterior pentru a oferi o ușurare a durerii. Se crede că prezența antagonismului de calciu în uleiul de mentă ajută la eliminarea durerii din zonele afectate. Deoarece el se răcește în natură, este folosit pentru a reduce febra. Acesta este frecvent numit “agent frigorific”, ceea ce înseamnă că poate oferi o senzație intensă de frig pentru orice zonă afectată. În cazul rănirii aplicați local ulei de menta în zonă, pentru a reduce umflarea, a ușura durerea și a elimina șansele de inflamare.

Sistemul imunitar: Uleiul de mentă poate crește imunitatea unei persoane la diferite boli și este frecvent folosit de acei oameni cu sisteme imunitare slabe sau care par să sufere frecvent de boli. Uleiul de mentă este cunoscut ca având efecte antivirale, antibacteriene și antifungice puternice, motiv pentru care este utilizat în multe tratamente alternative. Acesta este compus din camfor, mentol și carvacrol, care sunt rezistenți la anumite tulpini bacteriene periculoase cum sunt infecțiile cu E. coli, salmonella și stafilococ. Gama completă de rezistență la bacterii nu este încă cunoscută, dar studiile continuă tot timpul.

Circulația sanguină: Efectele stimulative ale uleiului de mentă au arătat că cresc circulația sanguină. Studiile au arătat că, de îndată ce vaporii de ulei esențiali ating sfârșitului terminațiilor nervoase olfactive, există o creștere aproape instantanee a ratei pulsului și a circulației sanguine. Efectul stimulativ al creșterii circulației sanguine ajută la oxigenarea organelor corpului și la creșterea metabolismului, precum și la oxigenarea creierului. Acest lucru duce la o functie cognitivă superioară și protecție împotriva bolilor degenerative neuronale, cum ar fi Alzheimer și demență. În plus, creșterea circulației sanguine poate împiedica pacienții diabetici să sufere de complicații, cei care sunt deja în pericol datorită dezechilibrelor lor la nivel de glucoză.

Îngrijirea părului: Uleiul de mentă este foarte util pentru îngrijirea părului, deoarece dă un efect de răcorire capului, în timp ce îndepărtează mătreața și păduchii. Uleiul de mentă are efecte antiseptice, regenerative și stimulative, ceea ce înseamnă că poate ameliora iritarea scalpului și pielea uscată, stimulează creșterea părului pentru cei care suferă de chelie și conferă părului un aspect sănătos, strălucitor și proaspăt. Uleiul de mentă se găsește în multe produse de păr și soluții alternative pentru chelie, matreată și alte aspecte legate de păr. Creșterea circulației sângelui în scalp poate să promoveze creșterea sănătoasă a părului.

Îngrijirea pielii: Ulei de mentă conține mentol, care este bun pentru piele, deoarece creează o senzație de răcire. Mai mult, hrănește pielea obosită și îmbunătățește textura pielii uleioase sau grase.

Menta se amestecă bine cu diverse alte uleiuri esențiale, inclusiv eucalipt, rozmarin, lămâie și atât de mulți aromoterapeuți folosesc în mod obișnuit ulei de mentă în combinațiile lor medicinale sau aromatice.

Utilizarea uleiului de mentă are riscuri?

Există riscuri pentru utilizarea de prea mult ulei de mentă, inclusiv reacții alergice, arsuri la stomac și dureri de cap. În principiu, aceleași reguli se aplică și utilizării uleiului de mentă ca și pentru orice alt supliment suplimentar sau pentru schimbarea dietei. Discutați cu un medic și dacă nu consultați un profesionist, începeți cu mici doze topice sau teste de piele pentru a vedea cum afectează sistemul dumneavoastră.

In plus fata de ulei de mentă, in magazinul nostru avem: