Ulei de palmier

ulei de palmier beneficcii utiizariPeste tot în lume, consumul de ulei de palmier este în creștere. Cu toate acestea, este un aliment extrem de controversat. Pe de o parte, este considerat că ar oferi mai multe beneficii pentru sănătate. Pe de altă parte, acesta poate prezenta riscuri pentru sănătatea inimii. Există, de asemenea, preocupările de mediu legate de creșterea constantă a producției sale.

Să anallizăm cu atentie uleiul de palmier și efectele sale asupra sănătății, mediului și durabilității.

Ce este ulei de palmier?

Uleiul de palmier provine din fructe cărnoase de palmieri pentru ulei. Acesta este denumit uneori ulei de palmier roșu datorită culorii sale roșu-portocaliu.

Principala sursă de ulei de palmier este arborele Guineensis elaeis, care este nativ în Africa de Vest și Sud-Vest. Utilizarea sa în această regiune datează de mai mult de 5.000 de ani.

Un palmier de ulei similar, cunoscut sub numele de Elais oleifera, se găsește în America de Sud, dar este foarte rar cultivat în scop comercial. Cu toate acestea, un hibrid al celor două plante este uneori utilizat în producția de ulei de palmier.

În ultimii ani, creșterea de palmier de ulei s-a extins în Asia de Sud-Est, inclusiv Malaezia și Indonezia. Aceste două țări produc în prezent mai mult de 80% din aprovizionarea cu ulei de palmier din lume.

Ca și uleiul de nucă de cocos, uleiul de palmier este semi-solid la temperatura camerei. Cu toate acestea, punctul său de topire este de 35 °C, care este considerabil mai mare de 24 °C, cel al uleiului de nucă de cocos. Acest lucru se datorează diferitelor compoziții de acizi grași din cele două uleiuri.

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai puțin costisitoare și mai populare uleiuri din lume, reprezentând o treime din producția de ulei de plante la nivel mondial.

Este important de remarcat faptul că uleiul de palmier nu ar trebui să fie confundat cu ulei de sâmburi de palmier. Deși ambele provin din aceeași plantă, uleiul de sâmburi de palmier este extras din semințele fructului. Este de culoare albă, mai degrabă decât roșu, și oferă beneficii diferite de sănătate.

Cum este folosit uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este adesea folosit pentru gătit și este, de asemenea, adăugat la multe alimente gata pentru consum din magazinele alimentare.

Gustul este considerat savuros și pământesc. Unii oameni descriu aroma ca fiind similară cu morcov sau dovleac.

Acest ulei este nelipsit în bucătăriile din Africa de Vest și tropicale și este foarte potrivit pentru curry și alte feluri de mâncare picante.

Acesta este adesea folosit pentru prăjire, deoarece are un punct de fum ridicat de 232 °C și rămâne stabil în condiții de temperatură ridicată.

Uleiul de palmier este adăugat uneori în unt de arahide și alte unturi de nuci ca stabilizator pentru a preveni separarea uleiului și sedimentarea în partea superioară a vasului.

În plus față de untul de arahide, uleiul de palmier poate fi găsite în mai multe alte alimente, inclusiv: cereal, produse de patiserie, cum ar fi pâine, biscuiți și brioșe, batoane cu proteine, ciocolată, creme de cafea, margarină.

In 1980, uleiul de palmier a fost înlocuit cu alte grăsimi în multe produse din cauza problemelor pe care consumul de uleiuri tropicale le-ar putea provoca asupra sănătății inimii. Cu toate acestea, după studii care au evidențiat riscurile pentru sănătate ale altor acizilor grași, producătorii de produse alimentare au reluat folosirea uleiului de palmier.

Acest ulei este, de asemenea, găsit în multe produse nealimentare, cum ar fi pastă de dinți, săpun și produse cosmetice.

Compoziția nutrienților

Aici este conținutul nutrițional al unei linguri (14 grame) de ulei de palmier:

  • Calorii: 114
  • Grăsime: 14 grame
  • Grăsimi saturate: 7 grame
  • Grăsimi mononesaturate: 5 grame
  • Grasimi polinesaturate: 1,5 grame
  • Vitamina E: 11% din DZR

Toate caloriile din ulei de palmier provin din grăsimi. Compoziția acestuia de acid gras este: 50% acizi grași saturați, 40% acizi grași mononesaturați și 10% acizi grași polinesaturați.

Principalul tip de grăsimi saturate din uleiul de palmier este acidul palmitic, care contribuie cu 44% din caloriile sale. Acesta mai conține cantități mici de acid stearic, acid miristic și acidul lauric gras cu catenă medie.

Pigmentul roșu-portocaliu al uleiului de palmier este bogat în antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoide, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl poate transforma în vitamina A.

Din uleiul de palmier fracționat, porțiunea lichidă este îndepărtată printr-un proces de cristalizare și filtrare. Porțiunea solidă rămasă este mai bogată în grăsimi saturate și are o temperatură de topire mai mare.

Beneficii pentru sănătate ale uleiului de palmier

Uleiul de palmier a fost legat de mai multe beneficii de sănătate, inclusiv protejarea funcției cerebrale, reducerea factorilor de risc de boli de inimă si îmbunătățirea stării vitaminei A.

Sănătatea creierului

Uleiul de palmier este o sursă excelentă de tocotrienoli, o formă de vitamina E, cu puternice proprietăți antioxidante care pot sprijini sănătatea creierului.

Studiile sugerează că tocotrienolii din ulei de palmier, pot: ajuta la protejarea grăsimi polinesaturate delicate din creier, încetini progresia demenței, reduce riscul de accident vascular cerebral și preveni creșterea de leziuni cerebrale.

Sănătatea inimii

Uleiul de palmier a fost creditat cu furnizarea de protecție împotriva bolilor de inimă.

Cu toate că unele rezultate de studiu au fost confuze, acest ulei pare, în general, că ar avea efecte benefice asupra factorilor de risc boli de inimă, inclusiv scăderea colesterolului „rău“ LDL și creșterea colesterolului „bun“ HDL.

Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că o creștere sau o scădere a nivelului de colesterol LDL singur nu poate prezice riscul de boli de inimă. Există mulți alți factori implicați.

Cu toate acestea, un alt studiu controlat a sugerat că uleiul de palmier ar putea ajuta la progresia lentă a bolii la persoanele stabilite a avea boli de inimă.

Îmbunătățirea stării vitaminei A

Uleiul de palmier poate ajuta la îmbunătățirea stării vitaminei A la persoanele care sunt deficitare sau cu risc de deficit.

Studiile efectuate la femeile gravide în țările în curs de dezvoltare au arătat că consumul de ulei de palmier roșu crește nivelul de vitamina A din sânge, precum și la copiii lor alăptați la sân.

Un alt studiu a constatat că la persoanele cu fibroză chistică, care au dificultăți de absorbție a vitaminelor liposolubile, a fost o creștere a nivelului sanguin de vitamina A după ce au luat două-trei linguri de ulei de palmier roșu pe zi , timp de opt săptămâni.

Uleiul de palmier s-a demonstrat că ajută la creșterea nivelului de vitamina A la adulți și copii mici.

Riscurile potențiale pentru sănătate

Deși cele mai multe studii au descoperit că uleiul de palmier are un efect protector asupra sănătății inimii, altele au raportat rezultate contradictorii.

Este important să rețineți că aceștia sunt doar factori de risc potențial și nu dovezi că uleiul de palmier poate provoca, de fapt, boli de inimă.

Controverse în ceea ce privește uleiul de palmier

Există mai multe probleme etice privind efectele producției de ulei de palmier asupra mediului, faunei sălbatice și comunității.

În ultimele decenii, creșterea cererii a dus la o expansiune fără precedent a producției de ulei de palmier din Malaezia, Indonezia și Thailanda.

Aceste țări au un climat umed, tropical, care este ideal pentru cultivarea palmierilor de ulei.

Cu toate acestea, pentru a se adapta plantații de palmier de ulei, pădurile tropicale și turbăriile sunt distruse.

O analiză recentă a constatat că 45% din terenul din Asia de Sud-Est care este  utilizat în prezent pentru producția de ulei de palmier a fost pădure în 1990 si mai mult de jumătate din toate plantațiile de ulei de palmier din Indonezia și Malaezia.

Despădurirea se anticipează că va avea efecte devastatoare asupra încălzirii globale, deoarece pădurile joacă un rol crucial în reducerea gazelor cu efect de seră prin absorbția de carbon din atmosferă.

În plus, distrugerea peisajelor native provoacă schimbări în ecosistemul care amenință sănătatea și diversitatea faunei sălbatice.

Au existat, de asemenea, rapoarte de încălcări ale drepturilor omului de către corporații de ulei de palmier, cum ar fi de compensare terenuri agricole și păduri , fără permisiune, plata salariilor mici, oferind condiții de muncă nesigure și o reducere în mod semnificativ calității vieții.

Din fericire, experții spun că există metode mai etice și durabile. S-au luat măsuri pentru limitarea expansiunii plantațiilor de ulei de palmier și plantarea în zone fără păduri și numai în zonele cu stocuri reduse de carbon pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 60%.

S-a impus standarde ca:

  • Numărul de compensare a pădurilor sau a zonelor care conțin specii pe cale de dispariție, ecosisteme fragile sau zone critice pentru satisfacerea nevoilor de bază sau comunitare tradiționale.
  • S-a redus în mod semnificativ utilizarea pesticidelor și incendiilor.
  • Tratamentul echitabil al lucrătorilor, în conformitate cu standardele locale și internaționale în domeniul drepturilor muncii.
  • Informarea și consultarea comunităților locale înainte de dezvoltarea unor noi plantații de ulei de palmier pe terenurile lor.

Concluzii despre ulei de palmier

Uleiul de palmier este unul dintre uleiurile cele mai utilizate pe scară largă în lume.

Cu toate acestea, efectele producției sale asupra mediului, sănătății animalelor sălbatice și viața oamenilor indigeni sunt profund îngrijorătoare.

Dacă doriți să folosiți ulei de palmier cumpărați branduri etice, certificate RSPO.

În plus, din moment ce puteți obține beneficii de sănătate similare din alte uleiuri și produse alimentare, este, probabil, cel mai bine să utilizați și alte surse de grăsime pentru cele mai multe dintre nevoile dvs. de zi cu zi.

In plus fata de ulei de palmier, in magazinul nostru avem:

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential volatil obtinut din arborele cunoscut sub numele Melaleuca alternifolia, nativ in Australia.

Ulei de arbore de ceai

Cunoscut si sub denumirea de melaleuca, ulei de arbore de ceai,  este renumit in toata Australia pentru capacitatea sa de a vindeca rani.

Ulei de catina este un ulei vegetal foarte benefic pentru vindecarea pielii, ridurilor si un bun protector cardiovascular

Ulei de catina

Uleiul de catina este unul printre cele mai utilizate uleiuri in tratamentele naturiste si in cosmetica, datorita proprietatilor sale terapeutice pentru sanatate.

Multele beneficiile ale uleiului de in alimentar sunt date de bogăția de acizi grași omega-6, omega-9, omega-3 și de lignani care sunt antioxidanți puternici.

Ulei de in

Uleiul de in este un produs natural, obtinut prin presarea la rece a semintelor de in, astfel incat proprietatile curative si calitatile tamaduitoare sa nu fie pierdute.

Campion tacut, uleiul de dovleac imbunatateste metabolismul si sanatatea, are o lista lunga de beneficii atat pentru femei, cat si pentru barbati

Ulei de dovleac

Din semintele de dovleac se obtine ulei ale carui beneficii sunt bine cunoscute de mult timp de medicina traditionala.

Cel mai bun ulei de canepa este cel extras din semintele plantei. Uleiul presat la rece care nu a fost rafinat are o aroma bogata, de nuci si o nuanta verde

Ulei de canepa

Uleiul de canepa este un aliment care se obtine prin presarea la rece a semintelor de canepa, Cannabis Sativa (sativa- cultivata).