Ulei de pește

ulei de peste ccod beneficiiUleiul de pește provine din țesuturi de pește gras. Cea mai buna sursa pentru ulei este peștele gras de apă rece.

În ceea ce privește consumul uman de ulei de pește, îl puteți obține din peștele însuși sau dintr-un supliment cu ulei de buna calitate.

Uleiul de pește este o sursă concentrată de grăsimi omega-3, niște acizi grași polinesaturați. Corpurile noastre sunt în măsură să producă cele mai multe grăsimi de care avem nevoie, dar acest lucru nu este valabil și pentru acizii grași omega-3.

Aceste grăsimi esențiale avem nevoie  să le obținem din alimente sau suplimente cu ulei de pește. Omega-3 este foarte important pentru toate varstele, dar pentru copii in special deoarece are un rol esential in dezvoltarea sistemului nervos central, precum si in dezvoltarea retinei/ochilor.

Uleiul de pește conține două foarte importante grăsimi omega-3. Este vorba despre acid docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). DHA și EPA sunt numite uneori omega 3 marine, deoarece acestea provin din pește. Unele dintre cele mai bune specii de pește de consumat pentru a obține ulei de pește sălbatic din dietă sunt: somon, hering, pește alb, sardine și anșoa.

Ulei de pește beneficii

Beneficiile uleiului de pește includ: reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, reducerea simptomelor de depresie, hipertensiune, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dureri articulare, artrită și boli de piele cronice, cum ar fi eczeme.

Aportul de ulei de pește a fost asociat cu sprijinirea organismululi pentru a pierdere în greutate, fertilitatea, sarcina și cresterea energiei. Uleiul de pește este recomandat de catre unii medici și pentru a reduce niveluri ridicate nesănătoase de triglyceride.

Cele mai multe dintre beneficiile aduse de ulei de pește sunt datorate faptului că este una dintre cele mai bogate surse ale naturii de acizi grași omega-3. Există dovezi științifice care susțin că consumul de ulei de pește este recomandat pentru mentinerea sanatatii.

Beneficiile uleiului de pește sunt multe. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de top aduse de consumul de ulei de pește dovedite științific:

ADHD

Mulți membri ai comunității medicale cred că nivelurile suboptimale de acizi grași omega-3 pot contribui la simptomele de ADHD și la problemele legate de dezvoltare, precum și multe alte probleme de sănătate mintală pe parcursul vieții unei persoane.

Boala Alzheimer

De mai mulți ani, conexiunea între uleiul de pește și boala Alzheimer a fost studiată cu rezultate consistente. Acizii grași esențiali vitali pentru funcționarea creierului, care se găsesc în ulei, pot încetini nu numai declinul cognitiv, ci pot ajuta la prevenirea atrofierii creierului la adulți în varstă. Uleiul de pește poate fi folosit ca o armă pentru a opri debutul declinului cognitiv si a bolii Alzheimer.

Anxietatea

Uleiul de pește poate atenua schimbările de comportament care apar în anxietate și depresie. Aceasta subliniază importanța completării dietei cu acest ulei în perioadele critice de dezvoltare a creierului și este exact motivul pentru care se recomandă uleiul de pește pentru copii de la vârste fragede pentru a-i ajuta, astfel încât acestia să nu dezvolte anxietate sau depresie mai tarziu in viață.

Artrita

Un studiu a evaluat, prin comparație, modul în care uleiul de semințe de limba mielului (borago) și uleiul de pește s-au descurcat în tratarea pacienților cu artrită reumatoidă. S-a descoperit că toate cele trei grupuri ( ulei de pește, ulei de borago și o combinație a celor două) au prezentat reduceri semnificative în activitatea bolii si niciuna dintre variante nu le-a depasit pe celelalte. Pentru toate cele trei, „răspunsurile clinice semnificative“ au fost la fel după nouă luni.

Aceasta este un plus atât pentru uleiul de pește, cat și pentru uleiul de limba mielului, în ceea ce îi privește pe pacienții cu artrită, dar faptul că rezultatele au fost la fel demonstrează că este suficient să luați suplimente ori cu ulei de pește, ori cu ulei de borago.

Suplimentele cu omega-3 din ulei de pește au efecte la fel de bune ca antiinflamatoarele nesterioidiene (AINS), bune în reducerea durerii artritice și sunt o alternativă mai sigură la AINS.

Cancer

Studiile științifice au constatat că uleiul de pește poate ajuta la prevenirea și distrugerea a diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de prostată și de sân. Cercetările au dovedit că acesta face medicamentele conventionale mai eficiente, dar și că este un tratament de sine stătător, eficace în tratamentul cancerului în mod natural.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o mulțime de dovezi care sugerează că omega-3 au efecte antiproliferative – ceea ce înseamnă că inhibă creșterea celulelor canceroase. În plus față de efectele directe asupra celulelor canceroase, omega-3 au efecte antiinflamatorii indirecte asupra sistemului imunitar și ar putea contribui la lupta împotriva cancerului.

Uleiul de pește pare a fi de ajutor si pentru un alt tip de cancer experimentat de femei: cancer endometrial. Un studiu științific recent constată că aportul de omega-3 este asociat cu un risc redus de cancer endometrial, însă numai la femeile cu greutate normală.

Boli cardiovasculare

Studii epidemiologice arată că înlocuirea grăsimii cu carbohidrați poate fi chiar mai dăunătoare, deoarece diferiți acizi grași polinesaturați au efecte mai mult decât benefice în detrimentul bolilor cardiovasculare. Aceștia includ acizii grași din ulei de pește, cu proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la prevenirea și remisia unei serii de boli cardiovasculare.

Acizii grași omega-3 din uleiul de pește sunt asociați cu rate de supraviețuire îmbunătățite pentru victime ale atacului de cord. Persoanele care au luat o doză mare de ulei de pește timp de șase luni, ca urmare a producerii unui atac de cord, au îmbunătățit funcționarea globală a inimii lor și au redus biomarkerii de inflamație sistemică.

Depresie

Un studiu a evaluat efectele suplimentării cu ulei de pește la adolescenți cu tulburare depresivă majoră. Cercetătorii au descoperit că a existat o scădere de 40 la sută în principalele simptome de tulburare de depresie, pe lângă îmbunătătirile marcate în aminoacizi și conținutul de nutriție din creier.

Diabet

Cercetările au demonstrat că uleiul de pește poate ajuta la reducerea riscului la diabetici de a dezvolta deficit cognitiv, deoarece protejează celulele din hipocampus de a fi distruse. De asemenea, uleiul de pește ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ, care joacă un rol central în dezvoltarea complicațiilor diabetului zaharat, atât microvasculare cât si cardiovasculare.

Un alt studiu recent arată că, consumul de pește gras poate reduce riscul de complicații la ochi ale diabetului. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat 500 de miligrame pe zi de acid gras omega-3 în dieta lor (egal cu două porții de pește gras pe săptămână) au avut un risc probabil cu 48 la suta mai mic de a dezvolta retinopatie de tip diabetic, decât cei care au consumat mai puțin.

Acest lucru combinat cu alte beneficii pentru diabetici arată că, consumul de ulei de pește, precum și alte surse de ulei de pește ar trebui să fie incluse ca parte a unui plan de dietă în diabetul zaharat .

Tulburări oculare

O veste bună, atunci când vine vorba despre ulei de pește și de sănătatea ochilor, și nu  doar pentru diabet zaharat de data asta, este că uleiul de pește are capacitatea a de a ameliora afecțiuni oculare legate de varstă. Datorită nivelurilor ridicate de EPA și DHA din ulei de pește, s-a ajuns la concluzia că acest tip de intervenție nutrițională poate aduce beneficii în special celor cu risc ridicat pentru degenerescența maculară legată de varsta neovasculară.

Un aport mai mare de grăsimi polinesaturate, cum ar fi cele găsite în pește și uleiurile de pește, a fost legat de nivelurile reduse de cataractă corticală.

Sistemul imunitar

Cercetătorii cred că un antioxidant numit astaxantin combinat cu ulei de peste multiplică puterea sistemului imunitar. Somonul este un pește care conține în mod natural atât uleiul de pește, cât și astaxantină. Puteți opta, de asemenea, pentru un supliment de ulei de pește, care conține astaxantin.

Pielea și părul

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de pește pot fi incredibile pentru cel mai mare organ al corpului, pielea. Această sursă de grăsimi esențiale îmbunătățește sănătatea și frumusețea pielii umane în mai multe moduri. Uleiul de pește hrănește pielea cu grăsimi și contribuie cu vitamine liposolubile, care ajută pielea să mențină o textură netedă, elastică. Există, dovezi că uleiul de pește previne apariția ridurilor și lucrează împotriva procesului de îmbătrânire.

Deficiența de EPA și DHA în dieta contribuie la afecțiuni ale pielii, cum ar fi matreața, subțierea părului, eczeme și psoriazis, precum și pete de vârstă și pete de la soare. Fără acizi grași esențiali, pielea are mult de suferit. Adevărul este că sănătatea dumneavoastră internă poate apărea pe piele, iar uleiul de pește, folosit pe plan intern ca un supliment, poate fi la fel de bun sau mai bun decât aplicarea de creme hidratante convenționale.

Uleiul de pește poate ajuta la prevenirea sau încetinirea bolilor de inimă, care sunt deosebit de des întalnite la cei care suferă de psoriazis si artrită psoriazică, pentru că aceștia au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Atunci când este vorba de utilizarea de suplimente de ulei de pește pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului, studiile au fost confuze, unele arată îmbunătățiri, dar altele nu prezintă niciun efect. Dacă suferiți de psoriazis, încercați un supliment de ulei de pește sau includeti în dietă pește bogat în omega-3, în mod regulat.

Unul dintre cele mai mari motive pentru care uleiul de pește face o piele mai sănătoasă este, cu siguranță, faptul că acesta poate reduce inflamația. Cercetările au arătat că suplimentele dcu acest ulei pot reduce chiar și inflamația indusă de soare și oferă ajutor în arsurile solare.

Fertilitatea și sarcina

Studii recente au arătat că consumul de ulei de pește (sau, mai exact, acizii grași omega-3 din uleiul de pește) pot îmbunătăți fertilitatea la bărbați și femei. DHA, care este un produs secundar de acizi grași omega-3, joacă un rol-cheie în mobilitatea spermatozoizilor și sănătatea spermei la bărbați. Nivelurile sanguine de DHA au fost legate de scăderea fertilității.

Uleiul de pește a fost dovedit a crește fertilitatea la femei, prin reducerea inflamației, echilibrarea hormonilor și reglarea ciclurilor lor. De asemenea, uleiul de pește a fost găsit eficient în tratarea afecțiunilor precum sindromul ovarelor polichistice și endometrioza, care poate cauza infertilitate.

Uleiul de pește este extrem de benefic pentru femeile însărcinate și copiii lor. De-a lungul sarcinii și în timp ce alaptează, nevoile femeii de omega-3 sunt mai mari decât de obicei, deoarece placenta furnizează fătului DHA din țesutul mamei. DHA este extrem de important pentru dezvoltarea normală a creierului fetal, a ochilor și sistemul nervos. Odată ce copilul se naște, omega-3 continuă să fie vital pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului și a funcției imune.

Pierdere în greutate

Uleiul de pește ajută la pierderea în greutate, în asociere cu dieta și exercițiile fizice. Studiile arată că o combinație de suplimente de ulei de pește și exerciții fizice regulate pot reduce țesutul adipos din organism, îmbunătățind în același timp, sănătatea inimii si sănătatea metabolică. Suplimentarea cu ulei de pește a scăzut trigliceridele, colesterolul HDL și a îmbunătățit fluxul sanguin. În general, adăugarea de ulei de pește într-un program de exerciții curent (și un stil de viață sănătos în ansamblu) arată că acesta poate reduce țesutul adipos din organism, precum și riscul de boli cardiovasculare.

Cum să luați suplimente de ulei de pește

Un mod foarte bun de a obține un echilibru de omega-3 și omega-6 este obtinerea de ulei de pește consumând pești sălbatici, cum ar fi somon, insă la fel de bine se poate obtine omega 3 prin suplimentarea cu un ulei de pește de înaltă calitate sau ulei de ficat de pește de apă rece. Tipurile de pește care sunt cel mai frecvent utilizate în suplimente de ulei de pește sunt: somon, ficat de cod, macrou, sardine , halibut, Pollock și hering.

În prezent, nu există o recomandare standard pentru cât de multă omega-3 avem nevoie în fiecare zi, dar sugestiile variază de la o doză de ulei de pește între 500 și 1000 de miligrame pe zi. Cât de ușor este să obțineți aceste doze recomandate? Pentru a vă face o idee, într-o cutie de pește ton și o porție mică de somon sălbatic există mai mult de 500 de miligrame de omega 3.

De reținut este faptul că uleiurile de pește sunt foarte prelucrate și pot oxida cu ușurință, deoarece grăsimile omega-3 sunt polinesaturate și pot deveni repede râncede. Din acest motiv, e de preferat să cumpărați un ulei de pește în formă de trigliceride, care contin antioxidanți pentru a le păstra, cum ar fi astaxantin sau uleiuri esențiale.

Pentru a îmbunatati starea de sănătate a inimii, creierului, pielii, părului, corpului luați în considerare adăugarea de ulei de pește la regimul dvs. ca un supliment de zi cu zi sau consumați pește sălbatic. Două porții de pește gras în fiecare săptămână este suficient pentru a acoperi nevoile dvs. de omega 3 și pentru a oferi organismului beneficiile uleiului de pește.

Ulei de pește efecte secundare, interacțiuni și precauții

Dacă nu aveti posibilitatea de a obține beneficii suficiente de ulei de pește prin dietă, suplimentele de ulei de pește pot fi o opțiune bună. Uleiul de pește poate avea efecte secundare care pot include: eructații, respirație urât mirositoare, arsuri la stomac, greață, scaune moi, erupții cutanate și sângerări nazale, dar dacă luați un supliment de ulei de pește de înaltă calitate se poate reduce probabilitatea apariției unor efecte secundare nedorite.

Înainte de a lua ulei de pește, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați în prezent orice medicament sau dacă aveti probleme de sănătate, dacă aveți alergie la un pește cunoscut sau alergie la crustacee.

Dacă aveți o tulburare de sângerare, vă apar vânătăi cu ușurință sau luați medicamente pentru subțierea sangelui, ar trebui să utilizați suplimente de ulei de pește cu precauție, deoarece doze mari de acizi grași omega-3 pot crește riscul de sângerare. Dacă aveți diabet zaharat de tip 2, ar trebui să utilizați suplimente de ulei de pește numai sub supravegherea medicului dumneavoastră. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot experimenta creșteri ale nivelului zahărului din sânge în timpul tratamentului cu suplimente de ulei de pește.

Concluzii despre ulei de pește

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea noastră, dar corpul nostru nu poate să îi producă, astfel încât trebuie să îi obținem din dietă. Dacă dieta nu este suficientă pentru a satisface nevoile noastre, un supliment de ulei de pește de înaltă calitate este următoarea cea mai bună opțiune.

Cel mai bun supliment de ulei de pește întotdeauna cel fabricat în conformitate cu standarde stricte, cu testarea detaliată pentru contaminanți periculosi pentru sănătăte, cum ar fi mercurul.

Uleiurile de pește pot fi utilizate ca de prevenire a problemelor de sănătate, precum și ca tratament.

Studiile științifice au susținut și continuă să susțină toate beneficiile incredibile oferite de ulei de pește, de la eczeme și fertilitate la boli de inimă și multe tipuri de cancer.

In plus fata de ulei de pește, in magazinul nostru avem:

Beneficiile uleiului din jojoba sunt numeroase pentru piele si par si poate fi folosit in multe moduri pentru a imbunatati si mentine sanatatea

Ulei de jojoba

Uleiul de jojoba este extras din semintele plantei de jojoba, stiintific cunoscuta sub denumirea de simmondsia chinensis.

Un leac miraculos, uleiul esential de lavanda aduce multe beneficii sanatatii, se foloseste aplicat topic sau la inhalatii, in aromaterapie, insa nu trebuie niciodata ingerat.

Ulei de lavanda

Un iz de ulei de lavanda poate declansa senzatii variate, iar dulcea lui mireasma aduce te trimite cu gandul spre lanuri de flori albastru-violete sub cerul verii.

Desi este cunoscut uleiul de ricin pentru proprietatile sale ca un laxativ natural, are si alte utilizari interesante pe care ar trebui sa le cunoastem.

Ricin

Uleiul de ricin este un derivat natural, care, prin proprietăţile sale, este utilizat într-o gamă variată de tratamente cosmetice de înfrumuseţare.