Ulei de rapiță

ulei de rapitaCeea ce este cunoscut sub numele de ulei de rapiță sau ulei de canola este uleiul obtinut din rapiţa care a fost crescută pentru a conţine puţini compuşi indezirabili.

Începând din anul 1995, uriaşul biotech Monsanto din Statele Unite a produs rapiţă modificată genetic. Astăzi, aproximativ 90% din recolta de rapiţă din lume este modificată genetic.

În trecut, uleiul de rapiţă a fost folosit pentru scopuri industriale. Era ieftin de produs, însă oamenii nu îl puteau consuma deoarece conţinea nişte substanţe dăunătoare:

 • acid erucic: un acid gras ce dăunează inimii
 • glucozinolaţi: compuşi amari care fac uleiul să aibă un gust rău

Câţiva oameni de ştiinţă canadieni au vrut să transforme uleiul de rapiţă într-un ulei comestibil, astfel încât au utilizat tehnici de creştere selective pentru a crea seminţe care conţin mai puţine substanţe dăunătoare, amare. Aşa s-a născut rapiţa (numita „canola”), însă termenul „canola” vine de la „Canadian Oil, low acid”.

Uleiul comestibil este extras din semințele negre ale plantei de rapiță, un membru al familiei Brassica campestris.

Soiuri de ulei de rapiță

Există două tipuri de ulei de rapiță pe piață, ambele sunt sănătoase și bune pentru gătit. Formula standard este fabricată pe scară largă prin intermediul extracției asistate de căldură și rafinament pas cu pas. Al doilea tip de ulei de rapiță este, în general, etichetat ca extravirgin sau virgin  premium. Este produs la o scară mai modestă prin extractie mecanică, adică presat la rece.

Uleiul de rapiță presat la rece va costa mai mult, dar aroma aparte și textura distinctă sunt considerate a justifica costul suplimentar.

Despre grăsimi

În timp ce grăsimile și uleiurile au dobândit o reputație proastă, adevărul este că doar anumite tipuri si cantități de grăsimi prea mari sunt cu adevărat dăunătoare.

Grăsimea care se găseste în unt sau care picură de pe pui în tava de copt sunt cu sigurantă nesănătoase, dar multe alte grăsimi sunt esențiale pentru buna funcționare a corpului.

Unele dintre efectele benefice ale grăsimilor bune includ:

 • sunt o sursă de energie
 • ajută la transportul multor vitamine solubile
 • asigură căldura corpului și creșterea organelor interne

Grăsimile saturate pot ridica nivelul colesterolului și contribuie la scăderea sănătatii cardiovasculare, dar grăsimile nesaturate ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol și susțin sănătatea inimii.

Acizii grași nesaturați sunt de două tipuri: mononesaturati si polinesaturați. Acestia din urmă sunt denumiti acizi grași esențiali și nu pot fi produsi de organism, astfel încât este necesar să fie incluse în dietă alimente care îi conțin.

Ambele tipuri de grăsimi, mononesaturate și polinesaturate, sunt necesare pentru un regim alimentar sănătos echilibrat.

Beneficiile uleiului de rapiță

Toate uleiurile conțin un amestec de grăsimi saturate și nesaturate, dar unele sau altele vor domina. Uleiul de rapiță este bogat in grăsimi nesaturate, atât mono, cat și poli, dar sarac în grăsimi saturate.

Uleiul de rapiță are multe beneficii de sănătate, inclusiv următoarele:

 • Este bogat în acizi grași esențiali omega 3, 6 și 9.
 • Uleiul de rapiță este o excelentă sursă de acid afla-linoleic, o grăsime esențială omega-3 care protejează sănătatea inimii.
 • Are nivelurile de grăsimi saturate mai mici decat orice ulei.
 • Este o sursa de vitamine E și K.

Aceste beneficii de sănătate sunt accesibile pentru aproape toata lumea, deoarece uleiul de rapiță se potrivește bine într-o dietă vegetariană, cușer sau fără gluten.

Utilizarea uleiului de rapiță pentru gătit

Aroma neutră si punctul înalt de ardere (fumegare) transformă uleiul de rapiță într-o opțiune excelentă de grăsime utilizată la gătit, fie că vorbim despre coacere sau sotare. Punctul de ardere (când începe să emane fum) al unui ulei este criteriul de bază atunci când alegeți un tip pentru prepararea termică a mâncarii.

La punctul de ardere al unui ulei, nutrienții sunt distruși aproape în totalitate, însă mai există un pericol ascuns demn de luat in seamă: se pot naște compuși chimici care amenință starea de sănătate. Uleiul de rapiță nu are atât de mulți antioxidanți precum uleiul de măsline extravirgin, însă termenul său de expirare este cu siguranță mai îndelungat.

La fel de important este și faptul că uleiul de rapiță este cea mai bogata sursă de acid afla-linoleic dintre toate tipurile de ulei comestibil, o grăsime esențială omega-3 care protejează sănătatea inimii.

Fiind foarte versatil, uleiul de canola poate fi utilizat la sotat, prăjit, copt și prepararea sosurilor pentru salate.

Idei utile referitoare la utilizarea uleiului de rapiță

 • Utilizați, dar utilizați cu moderație. Chiar și uleiurile sănătoase, cum ar fi uleiul de rapiță sunt de 99% grăsime și conține aproximativ 100 de calorii pe lingura.
 • Experimentați diferite mărci de ulei de rapiță pentru a descoperi arome diferite.
 • Utilizați ulei de rapiță în loc de unt la coacere, pentru a reduce aportul dvs. de grăsimi saturate.
 • Puneti ulei de rapiță pe pizza înainte sau după gătit pentru un gust delicios.
 • Utilizați ulei de rapiță pentru a înăbuși legume.
 • Utilizați ulei de rapiță rece în sosuri.

Depozitarea uleiului de rapiță

În primul rând, verificați data de expirare. Uleiurile trebuie utilizate în termen de 12 luni de la cumpărare, în cele mai multe cazuri.

În al doilea rând, din moment ce lumina, căldura și aerul pot dăuna uleiurilor, depozitați uleiul de rapiță într-o cameră rece, la întuneric. Păstrați-l întotdeauna închis etanș atunci când nu este utilizat.

Aroma și substanțele nutritive vor fi mai bine conservate în cazul în care aceste instrucțiuni sunt urmate.

Dacă aveti alergie la ulei de semințe de rapiță?

Câteva studii au popularizat ideea că uleiul de rapiță este deosebit de alergen. Această concluzie intră în conflict puternic cu alte date. Nu există dovezi sigure care sa demonstreaze ca uleiul de rapiță poate fi în detrimentul sănătății umane.

Desigur, ca orice element de alimentatie, există întotdeauna riscul unei alergii, dar afirmația că uleiul din semințe de rapiță este mai predispus la această problemă decât alte tipuri de ulei este nefundamentată.

Concluzii la ulei de rapiță

Uleiul de semințe de rapiță, cunoscut sub numele de ulei de canola, este unul dintre uleiurile sanatoase care le puteți cumpăra. Acesta este disponibil pe scară largă și relativ ieftin.

Proporțiile sale ridicate de grăsimi nesaturate și scăzute de grăsimi saturate sunt practic imbatabile. Se gătește bine la temperaturi ridicate și are un gust minunat rece.

În timp ce foarte puține persoane pot fi alergice la el, se recomandă ca o alternativă mai sănătoasă și delicioasă la alte tipuri de uleiuri comestibile.

In plus fata de ulei de rapiță, in magazinul nostru avem:

Printre beneficiile acestui ulei de peste se numara: reducerea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, hipertensiune, dureri articulare, artrita si boli de piele

Ulei de peste

Fileurile de peşte gras conţin până la 30% ulei, procent ce poate varia. Pe de altă parte, peştele alb conţine concentraţii mari de ulei.

Un leac miraculos, uleiul esential de lavanda aduce multe beneficii sanatatii, se foloseste aplicat topic sau la inhalatii, in aromaterapie, insa nu trebuie niciodata ingerat.

Ulei de lavanda

Un iz de ulei de lavanda poate declansa senzatii variate, iar dulcea lui mireasma aduce te trimite cu gandul spre lanuri de flori albastru-violete sub cerul verii.

Numeroase beneficii are acest ulei de miez de nuca, una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, de acizi grași omega-3, o excelentă sursă de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier și calciu

Ulei de nuca

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C.