Ulei de sâmburi de caise

Ulei de sâmburi de caiseUleiul de sâmburi de caise este obținut din miezurile (semințele) de caise. După consumul acestor fructe delicioase, sâmburii sunt folositi pentru a face un ulei ușor. Uleiul de sâmburi de caise este excelent pentru utilizarea ca ulei de masaj deoarece este foarte ușor și face pielea moale. Miezul de caise însuşi este destul de sănătos şi este cercetat pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer. Uleiul de sâmburi de caise este destul de similar cu uleiul de migdale şi aplicaţiile sale sunt, de asemenea, similare. Acest ulei are o aromă profundă, un gust de nucă, ceea ce îl face un ingredient excelent pentru deserturi şi alte retete.

Sursa uleiului de sâmburi de caise

Uleiul de sâmburi de caise este extras din semințele de cais (Prunus armeniaca). Caisul este originar din Armenia, deși se crede că, caisii au provenit din China. Fructele sunt cultivate pe scară largă în Asia Mediterană și Asia Centrală. Cel mai mare producător de caise este Turcia. Semințele de caise au un procent ridicat de ulei. Este foarte posibil ca această sămânță să fi fost folosită pentru a extrage uleiul din cele mai vechi timpuri. Uleiul de sâmburi de caise a fost menționat în medicina tradițională chineză, unde se utilizează pentru tratarea tumorilor și ulcerelor. Această utilizare a sâmburelui de caise s-a răspândit în timp și a fost folosită în acest scop în Anglia în secolul al XVII-lea. Caisele însele sunt excelente pentru o serie de probleme. Mâncând doar cateva caise uscate poți atenua constipația datorită conținutului lor ridicat de fibre.

Există două tipuri de ulei de sâmburi de caise.

  • Numai pentru cosmetice – Acest soi este destinat doar aplicării topice.
  • Comestibil – Acest soi poate fi folosit, ca uleiul de migdale dulci, la gătit.

Producție

Uleiul poate fi obținut din miezuri utilizând extracția cu solvent sau metoda prin presare la rece. Presarea rece este mai bună, deoarece nu modifică compușii chimici din ulei. Este de preferat să alegeți un ulei de sâmburi organic, de înaltă calitate, care este presat la rece.

Proprietăți ulei de sâmburi de caise

Uleiul de sâmburi de caise are multe proprietăți terapeutice care îl fac potrivit pentru diferitele sale utilizări.

  • Emolient – Uleiul de semințe de caise este un emolient strălucitor (hidratant).
  • Antiinflamator – Reduce inflamația atunci când este aplicat topic sau când este ingerat.
  • Anti-îmbătrânire – Oferă o nutriție și un suport pentru piele, astfel încât îmbătrânirea să fie redusă.
  • Antibacterian – Acest efect este folosit pentru a trata hainele și alte produse in scopul menținerii bacteriilor la distanță.
  • Antiseptic – reduce riscul de infectare în răni deschise și tăieturi.
  • Antioxidant – previne afectarea pielii de către radicalii liberi.

Culoare, gust și aromă

Uleiul de sâmburi de caise este, în general, de culoare galben deschis. Poate fi și galben mai închis, în funcție de varietatea de caise și de procesul de extracție. Există o aromă ușoară de nucă la acest ulei. Gustul este de nucă, asemănător oarecum cu cel de migdale. Este ideal pentru a face confecții cum ar fi marțipanul.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de caise

Uleiul de sâmburi de caise poate fi folosit pentru o varietate de utilizări personale şi multe căi de atac acasă . Acesta este utilizat și în medicina alternativă pentru tratamentul cancerului, deşi nu a fost dovedit a avea rezultate.

  1. Ulei de sâmburi de caise pentru piele

Uleiul de sâmburi de caise este bun pentru persoanele cu pielea sensibilă. Este non-iritant și calmant pentru piele. Este usor şi face rapid pielea moale şi catifelată. Uleiul de caise pătrunde adânc în piele. Este uşor de aplicat, se răspândeşte repede. Acesta calmează pielea iritată. Un masaj cu ulei de sâmburi de caise este bun pentru pielea uscată, ridată. Se poate folosi după duş pentru a păstra umiditatea în piele. Din moment ce este uşor, acesta nu se simte prea gras. După ce este absorbit de piele, oferă hidratare pentru o lungă perioadă de timp.

Uleiul de sâmburi de caise este unul dintre cele mai bune uleiuri purtătoare pentru masaj. Pătrunde bine în piele şi îmbunătățeste livrarea de uleiuri esenţiale şi alte medicamente din plante. Acest ulei este bun şi pentru infuzarea cu plante şi absorbţia esenței lor. Acesta poate fi utilizat pentru diferite tipuri de masaj, care necesită un ulei.

  1. Ulei de sâmburi de caise pentru păr

Uleiul de caise este iubit de mulți oameni din întreaga lume pentru îngrijirea părului. Atunci când este aplicat pe șuvite de păr, ajută la descurcarea părului. Acestea sunt beneficiile pentru sănătate pe care le oferă uleiului de caise organic părului:

  • Promovează creșterea părului datorită nutrienților din acesta, în special a vitaminei E.
  • Reduce problemele de scalp uscat.
  • Ajută la obținerea unui păr strălucitor, fără niciun fel de grăsime.
  • Atunci când este utilizat ca tratament cu ulei fierbinte, acesta recondiționează părul și îi oferă nutriție.
  • Înmoaie părul, astfel încât acesta să fie mai ușor de manevrat și ușor de pieptănat.
  1. Cremă în jurul ochilor

Uleiul de caise poate fi aplicat, la fel ca și uleiul de migdale, pentru vindecarea pielii. Ajută la reducerea cearcănelor, umflăturilor și ajută la întărirea pielii din jurul acestei regiuni. Aplicarea în mod obișnuit a uleiului de sâmburi de caise poate reduce aspectul de linii fine și riduri în jurul ochilor.

  1. Ulei pentru față

Uleiul de sâmburi de caise este un ulei pentru față plăcut, în special în comparație cu alte uleiuri mai grele. Ajută la îmbunătățirea tonusului pielii, hrănirea pielii și reducerea apariției semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, liniile și petele. Cu toate acestea, acest ulei ar trebui evitat de persoanele care suferă de acnee sau sunt predispuse la acne, datorită faptului că are o comedogenicitate de 2. Aceasta înseamnă că uleiul este ușor comedogen și poate bloca porii pielii, ceea ce poate duce la acnee, coșuri și puncte negre.

  1. Sănătatea inimii

Consumul de ulei de sâmburi de caise poate fi mai sănătos pentru inimă și sistemul cardiovascular. Acest ulei a demonstrat capacitatea sa de a reduce riscul de infarct miocardic la șobolani și poate efectua aceeași funcție la om. Se poate lua ulei de caise în salate și se pot găti anumite rețete care merg bine cu aroma acestui ulei.

Uleiul de caise este excelent pentru utilizarea în produsele de îngrijire a pielii produse în casă, cum ar fi tonerul facial, exfoliantul, șamponul uscat și umed.

Utilizări

Pe lângă utilizarea sa ca agent de vindecare și remediu pentru îngrijirea pielii, uleiul de sâmburi de caise are multe alte utilizări. Este folosit în unele rețete, caz în care într-adevăr aduce o aromă mai bună. Cu toate acestea, este folosit, de obicei, la salate în mod regulat.

Uleiul de sâmburi de caise pentru fabricarea săpunului: Uleiul de caise este folosit ca ingredient în săpunuri. Se poate folosi în rețetele de săpun acasă pentru a avea un ulei mai puțin gras și alunecos. El este un ulei de bază bun pentru săpun, în combinație cu ulei de nucă de cocos și ulei de palmier, care sunt foarte frecvente în săpun. Uleiul de caise adaugă o aromă ușoară de nuci. Este, de asemenea, un purtător bun pentru uleiurile esențiale care sunt folosite în săpun, cum ar fi ulei esențial de lămâie, ulei de lavandă și ulei esențial de iasomie.

Efecte secundare, siguranţă şi probleme de toxicitate

Ulei de sâmburi de caise este, în general, sigur pentru utilizarea locală. Însă, atunci când este utilizat pe plan intern, există un lucru de remarcat. Miezul de caise conţine o substanţă numită amygdalin. Acesta este convertită de organism în cianură, care este otrăvitoare şi poate duce la insuficienţă respiratorie şi poate fi chiar fatală.

Amygdalin este eliminat, de obicei, din produse uleioase, astfel încât să se asigure un ulei care să conţină amygdalin în cantitate cu mult mai mică decât limita de siguranţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ulei de migdale, ulei de caise şi ulei de piersici. Cu toate acestea, ar trebui să fiţi absolut siguri că produsul ulei a fost prelucrat pentru a elimina această substanţă otrăvitoare.

Informaţii nutriţionale şi medicinale

Uleiul de sâmburi de caise este destul de hrănitor şi împrumută valoarea sa nutritivă din miezul de caise. Uleiul de caise este benefic pentru sănătatea inimii, deoarece conţine, în cea mai mare parte, grăsimi nesaturate. Dacă este luat în cantităţi mici, acesta poate să aibă beneficii asupra sănătăţii cardiovasculare şi poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului din sânge, cum se întamplă şi în cazul altor uleiuri care sunt bogate în grăsimi nesaturate.

100 g de ulei de caise conține:

  • Acizi grași saturați – 6,3 g
  • Acizi grași mononesaturați – 60 g
  • Acizi grași polinesaturați – 29,3 g

Acest lucru arată că uleiul de sâmburi de caise este, în asamblu, foarte sănătos pentru inimă. El conţine o cantitate foarte mică de grăsimi saturate.

Cumpărarea şi depozitarea

Înainte de a cumpăra ulei de caise, ar trebui să vă asiguraţi că uleiul este conform cu standardele de siguranţă în ceea ce priveşte amygdalin şi alti compuşi. O varietate mai sănătoasă de ulei este uleiul presat la rece, organic. Acest ulei este destul de sensibil la lumină şi căldură şi poate deveni rânced repede. O astfel de modificare este, de obicei, uşor de observat în gustul de ulei. Cu toate acestea, ar trebui să se păstreze întotdeauna acest ulei într-un mediu răcoros, ferit de lumină. Termenul de valabilitate al acestui ulei variază de la 6 luni la un an, deci este scăzut. Dacă este păstrat in conditii frigorifice, creşte durata de depozitare. Acest ulei este mai scump decât cele mai multe alte uleiuri purtătoare, iar uleiul de sâmburi de caise comestibil este chiar mai scump.

In plus fata de ulei de sâmburi de caise, in magazinul nostru avem: